Alcoholmeter

De alcoholmeter is een glazen spindel met een schaalverdeling voor volumeprocenten
en gewichtsprocenten.
Hoe meer alcohol er is, hoe dieper de spindel in de vloeistof zal zakken.
Een alcoholmeter zal niet goed werken als er suiker of andere stoffen in de vloeistof zitten, dus in
wijn,bier en likeuren zal de meter niet goed functioneren.
We gebruiken de meter dus alleen bij een zuiver destillaat.

Hydrometer

Met een hydrometer kun je meten hoeveel suiker een vloeistof bevat.
We noemen dit 'soortelijk gewicht' of 'soortelijke massa'.
De meter is net als de alcoholmeter een glazen spindel met schaalverdeling die je in een vloeistof laat drijven.
Hoe meer suiker de vloeistof bevat, hoe groter het soortelijk gewicht, hoe minder de meter zakt.
Met deze meter kun je dus de gisting goed in de gaten houden, als je nog suiker meet is de gisting dus nog niet klaar.

Mandflessen

Deze flessen zijn ideaal voor het gistingsproces.
Er zijn verschillende maten te koop: 5,10,15,18,20,25 en 60 liter.
Er zijn flessen met brede en smalle openingen voor elk soort is er weer
een andere rubber afsluitdop.

 
Waterslot

Bij het gisten komt er alcohol en koolzuurgas vrij.
Het  koolzuurgas moet uit de fles kunnen ontsnappen, maar de lucht van buiten mag niet de fles in komen.  


Gist

Er zijn vele soorten gist op de markt verkrijgbaar met elk zijn eigenschappen.
De bekendste zijn: bakkersgist,wijngist,biergist en stookgist.
Voor het maken van wijn zijn er zeer veel soorten gist leverbaar met ieder zijn eigen karakter.
Wil je een zoete wijn? of een krachtige?
Voor elk type is er een speciale gist leverbaar,bijvoorbeeld van het merk Bioferm.
Voor bier maken gaat het zelfde verhaal op.
Als je wilt gaan destilleren kun je het beste stookgist nemen omdat de gistcellen een hoog
alcohol percentage kunnen leveren.

Hoe behandel je een  korrelgist?

De gedroogde gist wordt eerst gehydrateerd:
Los de korrels op in 10x zijn eigen gewicht in handwarm water (30 a 35 graden C).
Of nog beter, half water half sap.
Dus 10 gram gist in 100mL water/sap.
Even zachtjes roeren,15 minuten laten zwellen en opnieuw roeren.
Dan de gist aan de most toevoegen en krachtig roeren.
Zorg er wel voor dat de temperatuur verschillen niet groter zijn dan 7 a 10  graden C.

Hoe een gist toevoegen?

De volgorde van toedienen van ingrediënten is erg belangrijk.
Het ene stof kan de werking van de andere stof sterk beïnvloeden dus ook in negatieve zin.
Gist wordt pas na de gistvoedingszouten toegevoegd!

Gistvoeding

Dit is een voedingszout waar de gistcellen zich in het begin mee voeden en dus de vergisting
van de most beter op gang laat brengen.

Sulfiet

Voor het ontsmetten van materialen, voor het beletten van oxidatie van sap,wijn of bier, voor het
doden van wilde gistcellen op fruit en voor het stopzetten van een gisting.


Maatglas

Om je alcohol of de suikerdichtheid te meten is een maatglas onmisbaar.
In alle soorten en maten verkrijgbaar.
 

Al deze genoemde spullen zijn de basisuitrusting voor de beginnende stoker.
Wat er nog niet bij staat is het belangrijkste: de destilleerketel.
Die is in de andere hoofdstukken te vinden.

Als je zelf een goede wijn wilt maken en die niet wilt stoken  dan komen er nog een paar dingen bij.
Dat geld ook voor het maken van bier
Daarover zijn legio andere websites te vinden met goede tips en ideeën.

alcoholmeter
Alcoholmeter
mandflessen
Mandflessen
waterslot
Waterslot
 
maatglas
maatglas

 

een paar